Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/blablapr/gamrat.com.ua/www/wp-content/themes/blog-prime/inc/breadcrumbs.php on line 259

ПВХ або HDPE – вибираємо композитну терасну дошку.

ПВХ або HDPE – вибираємо композитну терасну дошку.

Композит – матеріал для тераси з багатьма перевагами. Однак його придбання, не найпростіше. Ціна на композитні дошки така ж різноманітна, як і їх склад. Також ціна впливає, як на зовнішній вигляд та і на довговічність тераси?

ПВХ композитні дошки

Це найдорожчий тип композитних дощок. Ціна за 1 м2 коливається від 60 євро. У цьому ціновому діапазоні ви можете придбати терасну дошку ПВХ, брашовану та з двохстороннім рифленням. Термін служби виробу, заявлений виробниками, становить до 30 років. У складі такої дошки ми знайдемо деревну муку, полівінілхлорид високої щільності (ПВХ) та інші хімічні добавки. Високоякісний продукт містить близько 45% деревини, 45% чистого ПВХ та 10% добавок. Завдяки вмісту полівінілхлориду, композитні дошки стійкі до зміни погодних умов, вологи, комах та грибів, а також до розтріскування, стирання, гниття та корозії. Однак завдяки вмісту деревини продукт легко обробляється. Крім того, ПВХ дошка безпечна, екологічна та 100% підлягає переробці. Це негорючий продукт, ця якість терасної дошки з ПВХ практично не можлива для виробів , виготовлених на основі ЛДСП або ПП. Рифлена поверхня дошки забезпечує стійкість до ковзання та стікання зайвої дощової води. Перевагою композитних дощок є також легкий монтаж – дошки з’єднуються між собою спеціальними кліпсами.

Композитні терасні дошки виготовлені з ЛДСП

Композитна дошка, однією з основних складових якої є HDPE, тобто поліетилен високої щільності, є виробом так званої середньої ланки. Найчастіше такі терасні дошки виготовляються в Китаї. Низька ціна вказує на те що дошка з ЛДСП має слабкіші параметри якості ніж дошка з ПВХ. Це правда, що композитні плити HDPE також демонструють високу стійкість до розтріскування, але гарантія на виріб вже не така тривала, як у випадку з плитами, виготовленими на основі ПВХ. Все, звичайно, залежить від того, з чого виготовлений виріб, яка частка деревних волокон, поліетилену та інших добавок. Загалом рідко, коли гарантія на цей товар становить більше 10 років. Вибираючи цей тип композитної дошки, ми повинні звернути увагу на відсоток деревного борошна – чим його більше, тим менш довговічною буде дошка.

ПП композитна дошка

Ця композитна дошка, виготовлена на основі поліпропілену зі збільшеною щільністю 0,9 г / см3. Для порівняння, щільність ЛДСП становить 0,94 – 0,96 г / см3, а ПВХ 1,38 – 1,55 г / см3. Це важливе питання, оскільки воно впливає на твердість дошки. Важливий також відсоток деревини – занадто велика кількість негативно впливає на технічні параметри – дошка вбирає більше води, вона більш крихка. Що стосується високоякісних композитних дощок, вміст деревини не перевищує 50%. Найдешевші дошки мають не лише 80% частки деревного матеріалу, але і штучний матеріал, що виробляється за рахунок переробки (пластикових пляшок або мішків для сміття). Продавці такого товару не хваляться його «якістю», тому не надають інформацію про його склад або країну походження. Тому слід звернути особливу увагу на дуже привабливу ціну, відсутність інформації про склад, країну походження або відсутність сертифікатів (гігієнічний сертифікат, класифікація горючості).